ОДПІ
22:57, 02 листопада 2016
851
0

Особливості оподаткування продажу земельної ділянки фізичною особою

Особливості оподаткування продажу земельної ділянки фізичною особою
Gazeta
Фото: НУС

Відповідно до п.п. 163.1.1 Податкового кодексу України( далі-ПКУ) об’єктом оподаткування доходів фізичних осіб - резидентів є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 172 ПКУ. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України((далі – ЗКУ) залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Згідно зі ст. 121 ЗКУ мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах, зокрема: для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га; для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, у містах – не більше 0,10 гектара.

У разі продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року земельної ділянки, що перебуває у власності фізичної особи понад три роки і її розмір перевищує норму безоплатної передачі, встановленої ст. 121 ЗКУ, то дохід, отриманий фізичною особою в частині такого перевищення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % та військовим збором за ставкою1,5 % .

Дохід, отриманий платником податків, від продажу земельної ділянки в межах норм встановлених ст..121 ЗКУ яка перебувала у власності більше трьох років чи отримана в спадщину не підлягає оподаткуванню.

Cектор організації роботи Буської ОДПІ

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.