ОДПІ
15:37, 15 квітня 2016
812
0

Про декларування доходів громадян - на проведеній «гарячій лінії»

Про декларування доходів громадян - на проведеній «гарячій лінії»
Gazeta
Фото: НУС

В Золочівській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодоособливостей декларування доходів громадянвідповідав заступник начальника інспекціїБогдан Михайлович Комарницький.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на найбільш актуальні питання.

Які доходи підлягають обов’язковому декларуванню?

Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі отримання громадянами:

- окремих доходів, з яких при нарахуванні або виплаті протягом 2015 року податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

- доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад: дохід від надання в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, власного рухомого чи нерухомого майна; доходи від репетиторської діяльності; доходи від продажу (обміну) власного майна тощо);

- спадщини (подарунка), які підлягають оподаткуванню за ставкою, іншою, ніж нульова (отриманими від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення);

- доходів від продажу інвестиційних активів, якщо їх вартість у 2015 році перевищує 1710 гривень; іноземні доходи,

- доходів від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих такими податковими агентами протягом 2015 року перевищила 146160 гривень;

- нецільової благодійної допомоги, якщо її загальна сума у 2015 році перевищувала 1710 гривень.

В які терміни потрібно подати декларацію про доходи при виїзді за кордон на постійне місце проживання?

Громадяни України, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до органу фіскальної служби декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

 

 

Якщо немає змоги особисто подати декларацію чи може інша особа це зробити?

Платник заповнює податкову декларацію самостійно або це може зробити нотаріально уповноважена ним на це особа у порядку, передбаченому статтею179 Податкового кодексу України. За неповнолітніх осіб або осіб, визнаних судом недієздатними, податкову декларацію подають їхні батьки (опікуни, піклувальники). Обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації про доходи, отримані протягом звітного року платником податку, який помер, покладається на спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців).

 

Чи оподатковується військовим збором дохід у вигляді спадщини від фізичної особи – резидента ?

Відповідно до п.п. 1.1 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 ПКУ,зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст.163 ПКУ,
зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розд. ІV ПКУ (п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав визначено ст. 174 ПКУ.
Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ. Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Таким чином, дохід платника податку фізичної особи – резидента, отриманий від фізичної особи – резидента у вигляді спадщини (дарунку) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника та підлягає оподаткуванню, з урахуванням норм ст. 174 ПКУ, військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Звертаємо увагу, що з 01 січня 2016 року введено в дію нову декларацію про майновий стан і доходи, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.15 за №859. При цьому сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету зазначається у рядку 24.1 розділу IV оновленої декларації,сума податку на доходи фізичних осіб – у рядку 23.1 цього ж розділу.

 

Чи включаються до сум податкової знижки витрати за навчання на військовій кафедрі навчального закладу, що оплачується згідно окремого договору?

 

Відповідно до пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Водночас навчання на військовій кафедрі – це додаткова послуга навчального закладу, що не є обов’язковою у процесі безпосереднього навчання за обраним фахом, і оплачується окремо (додатково) від плати за навчання згідно з укладеним з вузом договором на навчання за певним фахом, тому включення таких витрат до податкової знижки чинним законодавством не передбачено.

 

ГДІ з питань організації роботи

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.