ОДПІ
16:07, 23 лютого 2016
520
0

Отримали іноземні доходи – подайте декларацію

Отримали іноземні доходи – подайте декларацію
Gazeta
Фото: НУС

Золочівська ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2016 року громадяни декларують доходи, отримані у 2015 році за формою декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.15 № 859.

У податковій декларації громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік, суму сплаченого протягом року податку та визначають податкове зобов'язання з податку на доходи та військового збору. Зокрема, до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який необхідно декларувати, включається сума іноземних доходів.

За підсумками 2015 року сума іноземного доходу оподатковується податком за ставкою 15%. Однак, якщо загальна сума отриманих у звітному місяці доходів, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2015 році – 12 180 грн.), ставка податку становить 20%.

Військовий збір розраховується фізичними особами самостійно за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування.

Звертаємо увагу, що платник податку має право зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Це можливо за умови, що таке зменшення передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Суму зменшення платник визначає за зазначеними підставами у річній податковій декларації. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, яка видається державним органом країни, де одержувався дохід, уповноваженим справляти цей податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні. В такому випадку сплачені суми зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні.

Декларація подається громадянами до податкових інспекцій за місцем реєстрації. Сума податку на доходи та військового збору, зазначена у податковій декларації за 2015 рік, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня 2016 року.

ГДІ з питань комунікацій

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.