ОДПІ
12:34, 24 липня 2015
767
0

Про функціонування системи електронного ПДВ – на «гарячій лінії»

Про функціонування  системи електронного ПДВ – на «гарячій лінії»
nus
Фото: НУС

В Золочівській ОДПІ Головного управлінняДФС у Львівській області був проведений сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо порядку адміністрування податку на додану вартість відповідала ГДРІсектору контролю за декларуванням ПДВ Оксана Михайлівна Булка. Пропонуємо відповіді на отримані запитання.

 

Як збільшити реєстраційну суму податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН ?

З 1 липня 2015 року для реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних необхідно, щоб сума податку (реєстраційна сума), на яку платник має право зареєструвати відповідні накладні, дорівнювала або перевищувала суму ПДВ, вказану в таких податкових накладних.

Якщо реєстраційна сума є меншою ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, то платнику потрібно збільшити таку реєстраційну суму. Збільшення може бути здійснено за рахунок: отримання від своїх постачальників зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних; сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів; поповнення свого електронного рахунок ( шляхом перерахування грошових коштів з поточного рахунка на такий електронний рахунок).

 

Який порядок формування та подання запиту платником в системі електронного адміністрування ПДВ?

Електронні форми податкових накладних, запитів до ЄРПН та відповідей із ЄРПН можна отримати на офіційному порталі ДФС України у розділі «Електронна звітність» > «Платникам податків про Єдиний реєстр податкових накладних» > «Інформаційно – аналітичне забезпечення» за адресою: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro-ed/informatsiyno-analitichne-za/.
При поданні податкових документів в електронній формі платникам податків та контролюючим органам необхідно додержуватися вимог Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПА України від 10.04.2008 № 233.

 

 

 

 

Як платник ПДВ може повернути кошти, які помилково перераховані на електронний рахунок ?

Якщо на дату подання податкової декларації з податку сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої декларації, платник податку має право подати до контролюючого органу у складі такої податкової декларації заяву (додаток 4), відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню:

або до бюджету в рахунок сплати податкових зобов'язань з податку;

або на поточний рахунок такого платника податку, реквізити якого платник зазначає в заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених податкових зобов'язань з податку.

 

Які штрафи передбачені за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних?

Штрафи за порушення платниками податку термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН застосовуються у таких розмірах:

 

10% від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;

 

20% від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

 

30% від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

 

40% від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.


Відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 % від суми ПДВ, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування.

 

Платник ПДВ займається роздрібною торгівлею нафтопродуктами. Чи потрібно відображати суму акцизного податку в податковій накладній?

Форма та Порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 N957, пунктом 15 якого визначено порядок заповнення окремих рядків податкових накладних.

У податковій накладній відображається, зокрема, окремо вартість товару, що постачається (без урахування ПДВ), яка є базою оподаткування ПДВ, та сума ПДВ, що нараховується на вартість такого товару. Відображення у податковій накладній суми акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів Кодексом та вказаним Порядком не передбачено.

 

ГДІ з питань комунікацій

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.