Новини Золочівщини
12:51, 20 листопада 2017
988
0

Cимволічний день об'єднання всіх студентів

Cимволічний день об'єднання всіх студентів
Gazeta
Фото: НУС
За вікном вже не видно золотого осіннього листя. Довкола похмурі безлисті дерева і кущі, що їх щедро поливають нудні осінні дощі. Відлетіли теплі дні й осінь наганяє журбинку. Це ознаки пізньої осені –  вже листопад. І щоб з головою не впасти у меланхолічний настрій, щороку, 17 листопада, усі студенти святкують Міжнародний день студентів. В наші дні – це веселе і безтурботне свято, коли студенти веселяться, не згадуючи про майбутню сесію і «хвости». Та мало хто знає, що історія свята пов’язала із сумними подіями воєнних років, і в його основі лежить боротьба за свої права та інтереси.  
28 жовтня 1939 в окупованій Чехії празькі студенти і викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення держави. Однак підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, унаслідок чого був застрілений студент медичного факультету Карлового університету Ян Оплетал. Похорон Оплетала 15 листопада перерiс в масштабний мітинг, основними учасниками якого стали празькі студенти.Через 2 дні німецькі війська оточили студентські гуртожитки, заарештували і відправили в концтабір близько 1200 молодих людей, а 9 осіб есесівці стратили у тюрмі у празькому районі Рузіне.
Через два роки після цієї жахливої події, саме 17 листопада 1941 року, в Лондоні відбулася Міжнародна зустріч студентів, які боролись проти нацизму. Тоді ж вирішили на честь загиблих студентів щорічно відзначати цей день як День Студента.
Сьогодні Міжнародний день студентів є символічним днем об'єднання студентів усіх факультетів і навчальних закладів з метою зміцнення ролі студентства в громадському та політичному житті своєї країни.

Мар'яна БОЙКО
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.