Новини Золочівщини
15:25, 19 січня 2016
1235
0

Колядує «Верховина»

Колядує «Верховина»
Gazeta
Фото: НУС
Ото славні колядники, щедрівники, посівальники завітали цьогоріч до золочевської громади. Нам колядував заслужений Прикарпатський ансамбль пісні і танцю «Верховина» з Дрогобича. Це професійний вокально-хореографічний колектив, щовпродовж 60 років пропагує українське мистецтво, зокрема фольклор Прикарпаття. У складі ансамблю хорова, танцювальна та оркестрова групи. У багатому і різноманітному репертуарі ансамблю твори українських композиторів А. Кос–Анатольського, М. Колесси, Е. Козака, Р. Барнича та інших, народні пісні й танці бойків, лемків Підкарпаття і Галичини. Творчу робота в колективі організовують диригент Світлана Урбан, керівник оркестру Галина Желіско, головний балетмейстер ансамблю Василь Кулактівський. Очолюють ансамбль «Верховина» (з 2002 р.) директор Зорян Ацедонський та художній керівник Світлана Майданик (з 2003 р).

О, це було феєрично! Колядували із Різдвяною зіркою урочисто, святково й велично славили новонароджене святе дитя Ісуса. Величали Бога, дякували, славили, просили єдності, миру і благодаті рідній Україні…Звучали коляди і щедрівки в обробці М. Комсса, В. Барвінського, К. Стеценка. А Маланка, яка неперевершена Маланка вітала золочів‘ян у народній виставі з переодяганням, що органічно сплелась з танцем «Метелиця» (постановка З. Гладяк). А тоді ще й «козу водили». Замучили наші колядники бідолашну тварину. Зате, нам, господарям – і дорослим, і малим – втіху подарували невимовну. Бо ж колядували, щедрували, маланкували, козу водили, співали, жартували, вигравали, танцювали і дівчата, й хлопці, і Маланка з Василем, і дідугани з вусами та радикулітами…

А золочів‘яни, котрі вщерть заповнили зал районного народного дому, щедро, як ніколи, обдаровували своїх колядників бурхливими оплесками, вигуками «Браво». Квіти і подяки від міської влади вручив гостям міський голова Золочева Ігор Гриньків, голова Товариства «Золочів – Шьонінген: партнери» Оксана Криницька, представники військовослужбовців.

І пішла засніженими вулицями міста у морозну січневу ніч коляда й щедрівка від «Верховини» у домівки золочів‘ян, створюючи гарний, врочистий настрій напередодні Святвечора і Богоявлення. Ми несли коляду у свої родини, як вогник надії і любові. Бо нам справді дуже бракувало саме такого: високодуховного, патріотичного, жартівливого, запального, щирого і теплого свята. Дякуємо. Тепер і ми знаємо, що «Верховина» – це гарно.

Ірина ДОМАРЕЦЬКА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.