ОДПІ
00:50, 29 липня 2019
578
0

Коли неприбуткова організація має зареєструватись платником ПДВ

Коли неприбуткова організація має зареєструватись платником  ПДВ
Gazeta
Фото: НУС
Особи, які для цілей оподаткування ПДВ зобов'язані бути зареєстровані як платники податку, визначено у п.п. 14.1.139 ст. 14 та п. 180.1 ст. 180 Податкового Кодексу.
     Зокрема, такою особою є юридична особа, створена відповідно до закону у будь-якій організаційно-правовій формі, у тому числі і неприбуткова організація.
      Під обов'язкову реєстрацію платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування ПДВ).
      До оподатковуваних операцій для цілей реєстрації як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ 20%, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.
       Отже, якщо неприбуткова організація здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн. грн., то така організація повинна подати до фіскального органу за своїм місцезнаходженням заяву платника ПДВ за формою N 1-ПДВ і відповідно зареєструватись як платник ПДВ в обов'язковому порядку.
       Зазначена норма передбачена п. 181.1 ст. 181 Податкового кодексу України.
                  
 
                   
                 Податок на нерухомість:  нарахування  та  сплата  громадянами
 
     Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сплачується за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі за їх частки.
      Оподатковується загальна площа об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частин.
      Обчислення суми податку на нерухоме майно з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється фіскальним органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.
     Для фізичних осіб база оподаткування об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності, зменшується:
 - для квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
 - для житлових будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
 - для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності квартир та будинків) – на 180 кв. метрів.
      Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.
      Тобто, ставки та пільги залежать від рішень, встановлених місцевими радами на кожній окремій території, де знаходяться об’єкти нерухомості.
     Рішення про ставки та пільги зі сплати податку розміщуються на сайтах місцевих рад.
      Якщо фізична особа є власником нерухомого майна, загальна площа якої перевищую пільгову, то фіскальним органом обчислюється сума податку та надсилається податкове повідомлення-рішення.
      Таке податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) фізичній особі фіскальним органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) роком, тобто до 1 липня 2019 року.
     Податок сплачується за місцем розташування об'єкта нерухомості протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
       Порядок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначено ст. 266 Податкового кодексу України.
 
                                             Оприлюднено нові довідники податкових пільг
 
          ДФС України оновлено довідники податкових пільг станом на 01.07.2019:
 - Довідник податкових пільг № 93/1, що є втратами доходів бюджету;
 - Довідник інших податкових пільг № 93/2.
      У вищезазначених довідниках надано перелік пільг з податку на прибуток підприємств, акцизного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю, по податку на додану вартість, пільги по місцевих податках та зборах, державному миту, а також початок та кінець дії пільг.
       Детальніше із Довідниками податкових пільг можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html
 
 
                                                                                Cектор організаційного забезпечення
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.