ОДПІ
14:11, 01 серпня 2016
650
0

Первинні документи – основа податкового обліку та звітності

Первинні документи – основа податкового обліку та звітності
Gazeta
Фото: НУС

Золочівське відділенняБуської ОДПІ нагадує про те, що для підтвердження даних податкового обліку беруться до уваги первинні документи, складені в разі фактичного здійснення господарської операції та за наявності всіх реквізитів, передбачених чинним законодавством.

Обов’язок платників податків вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, встановлено пунктом 44.1 статті 44 Податкового кодексу.

Підтверджуючі первинні документи складаються відповідно до вимог бухгалтерського обліку, правові засади організації та ведення якого визначені Законом України від 16 липня 1999 року №996 "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Законом № 996 визначено, що первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення, а господарська операція - це дія або подія, що викликає зміни у структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства. Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення цих операцій. Первинні документи мають бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення.

Первинні та зведені облікові документи повинні мати такі обов'язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис, аналог власноручного підпису або підпис, прирівняний до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис", або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Cектор організації роботи

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.