ОДПІ
12:19, 01 липня 2015
722
0

Про нарахування податку на нерухомість – на «гарячій лінії»

Про нарахування податку на нерухомість – на «гарячій лінії»
nus
Фото: НУС

В Золочівській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області був проведений сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо порядку нарахування податку на нерухоме майно, плати за землю відповідав начальник відділу доходів і зборів з фізичних осіб Сембай Олег Романович. Пропонуємо відповіді на ваші запитання.

 

Громадянин здає в оренду одну із кімнат у власному будинку. Чи повинен він сплачувати податок на нерухоме майно за всю площу житлової нерухомості?

 

Відповідно до пп. 265.2.1 п. 265.2 ст. 265 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової нерухомості, в тому числі його частка. Податок для фізичних осіб у 2015 році нараховується контролюючими органами за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) за звітний 2014 рік у такому порядку: з 1 січня по 31 березня - із сумарної житлової площі об’єкта житлової нерухомості; з 1 квітня по 31 грудня - із сумарної загальної площі об’єктів житлової нерухомості за ставками, встановленими за рішенням сільської, селищної або міської ради.

Підпунктом 265.4.1 пункту 265.4 ст. 265 Кодексу передбачено пільги зі сплати податку.Проте, пільги із сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності) .

Отже, якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості здає в оренду його частину (одну із кімнат квартири, будинку тощо), то пільга із сплати податку, у вигляді зменшення бази оподаткування, на такий об’єкт не надається.

З якого періоду сплачується податок на нерухоме майно з об’єктів нежитлової нерухомості підприємствами та фізичними особами ?

 

Відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку на нерухомість станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію за встановленою формою у порядку, передбаченому ст. 46 Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально .

Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:

фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення контролюючим органом ;

юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

 

Враховуючи норми чинного законодавства, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів нежитлової нерухомості сплачується: юридичними особами - поквартально протягом 2015 року; фізичними особами – у 2015 році за 2014 рік.

 

Які пільгинадаються фізичним особампри сплаті податку на нерухомість

у 2014 році ?

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних осіб нараховується фіскальними органами до 1 липня цього року за звітний 2014 рік, а пільга надається на сумарну житлову площу: для квартир -120 м.кв., будинків - 250 м. кв., квартир і будинків - 370 м. кв. Таке зменшення надається один раз на рік.

Чи звільняються фізичні особи - учасники АТО від сплати земельного податку?

 

Відповідно до п.п. 281.1.4 п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» зі змінами та доповненнями.

Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни (ст. 4 Закону).

Законом України від 06 травня 2014 року № 1233 «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який набрав чинності з 22.05.2014р., розширено коло осіб, які належать до учасників бойових дій.

Так, учасниками бойових дій згідно з п.19 ст.6 Закону, визнаються військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.

Тобто особи, які відповідно до норм Закону визнані учасниками бойових дій, звільняються від сплати земельного податку. При цьому звільнення від сплати земельного податку, передбачене для такої категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

 

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

 

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

 

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара (п. 281.2 ст. 281 ПКУ).

 

Окрім того, органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території (п. 284.1 ст. 284 ПКУ).

 

Подружжя виховує трьох дітей віком до 18 років. Чи мають вониправо на пільгу щодо сплати земельного податку?

Якщо подружжя виховує трьох і більше дітей віком до 18 років, то кожен із батьків має право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать йому на правах приватної власності, при цьому вид земельних ділянок і розмір, щодо яких застосовується пільга, визначені п.281.2 ст.281 Податкового кодексу України.
Водночас, якщо подружжя володіє земельною ділянкою на праві спільної часткової власності, то платником земельного податку за земельну ділянку пропорційно своїй частці є кожен з батьків, і відповідно право на пільги щодо земельного податку має кожен з них.
Якщо таке подружжя володіє земельною діяльною на праві спільної сумісної власності і поділ земельної ділянки не проводився, то платником земельного податку за таку ділянку є один з батьків, який і може скористатись пільгою щодо сплати земельного податку.
Слід зазначити, що право на пільгу щодо сплати земельного податку мають фізичні особи, право власності яких на земельні ділянки посвідчено належними документами та даними державного земельного кадастру. При цьому фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, свідоцтва про народження дітей тощо).

 

ГДІ з питань комунікацій
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.