Новини Золочівщини
13:16, 12 вересня 2019
3844
2

Богдан Хмельницький – на Золочівських валах

Богдан Хмельницький –  на Золочівських валах
Gazeta
Фото: НУС
Цьогоріч місто Золочів здобуло перемогу у конкурсі громадянського суспільства, оголошеному департаментом внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації. Товариство «Золочів – Шьонінген: партнери», котре власне брало участь у конкурсі, завдяки перемозі реалізувало неймовірно красиве, видовищне дійство «Під покровом ночі: театралізоване дійство «Богдан Хмельницький на золочівських валах».
8 вересня місто поринуло в епоху козацтва. Вулицями міста прогулювались козаки з різних міст України, на коні проїжджав величний Богдан Хмельницький, образ котрого дуже пасував золочів’янину Тарасові Криницькому.
До участі у святкуванні було залучено козацькі товариства з Львівської, Тернопільської, Волинської, Рівненської, Вінницької, Хмельницької, Івано-Франківської, Харківської областей України та маленькі козачата, які розпочали своє дійство величною козацькою ходою центральною частиною міста.
На площі Незалежності козацьке товариство вітає гетьмана Хмельницького і разом вирушають на вали...
І ось у сквері «Зелений яр», біля підніжжя пам’ятки національного значення – церкви святого Миколая – розгортається величне дійство...
– Боролись ми. Боролись наші предки. Вже наших втрат неміряне число.
А знов свободу починай з абетки. А знову скрізь те саме, що було..., – словами великої Ліни Костенко звертається до гурту Богдан Хмельницький.
Йому відповідають козаки, лунають козацькі пісні...
І як підтвердження давній істині про те, що козацькому роду нема переводу, виходять маленькі козачата. Серед них і наймолодший син міського голови Ігоря Гриньківа Богданчик:
– А я Богданчик. Виросту Богданом.
Пишаюся я вами, як Гетьманом.
Зростаю Україні я на славу
І вірю в вільну і міцну   державу.
Вам, Гетьмане, моя глибока     шана.
Щасливих битв я зичу Вам, Богдане.
Дозвольте уклонитися вам низько.
Я відчуваю, перемога   близько!
Не має часу гетьман із військом, щоб затриматись на довше у цьому затишному місті, мусить вирушати, попереду бій за долю України... Просить благословення у Господа. Господнє благословення уділяє козакам отець Домінік.
Золочів’яни та гості міста чули постріли гармат, гостилися козацьким кулешем, а ввечері відбулася презентація освітлення дерев’яних скульптур.
Про те, як зароджувалась ідея участі у конкурсі розповідає Наталія РЕПТАК, провідний спеціаліст Золочівської міської ради:
– Співпраця Золочівської міської ради із Товариством «Золочів – Шьонінген: партнери» не вперше приносить місту такі дивіденди як перемога у різних конкурсах. Ми вже не вперше реалізовуємо спільні проекти у місті. З чого все починалось? У 2016 році до міста Золочева долинули чутки, що скульптор із міста Дубно дарує аварійним деревам ще одне життя. Він працює під відкритим небом і усі оточуючі його люди можуть спостерігати народження скульптур: від встановлення дерев’яних колод до створення справжнього витвору мистецтва. Сьогодні його дерев'яні витвори прикрашають багато міст України. То ж невдовзі знаний скульптор та педагог Микола Бондарчук на запрошення міського голови відвідав історичний Золочів та взявся за перетворення аварійних дерев на справжні паркові витвори мистецтва у сквері «Зелений яр». Першою окрасою скверу стала скульптура Мойсея. Це викликало велике захоплення у золочів’ян і вони у соціальних мережах висловлювали бажання не відпускати знаного майстра і просили його створити інші шедеври. Однак, його праця коштувала дорого, а в той час у міському бюджеті на такі витрати не були передбачені кошти. Тоді Товариство «Золочів – Шьонінген: партнери» вирішило взяти участь у обласному конкурсі громадських ініціатив та за підтримки Золочівської міської ради, Благодійного фонду «Золочів відроджений», Департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА у сквері «Зелений яр» реалізувало проект «Скульптури мого рідного міста». І так виникла постійно діюча виставка дерев’яних скульптур під відкритим небом. Щодня паркові скульптури відвідують сотні людей, від пересічних мешканців до туристів з інших міст України та закордону. Сквер живе своїм жвавим і цікавим життям, і сьогодні є прекрасним місцем для проведення культурно-масових просвітницьких заходів.
Що стало поштовхом реалізації саме театралізованого дійства розповідає голова Товариства «Золочів–Шьонінген: партнери» Оксана КРИНИЦЬКА:
– Товариство «Золочів – Шьонінген: партнери» в рамках проекту хоче донести до сучасного покоління інформацію про історичну цінність скверу «Зелений яр» у Золочеві, який входить у туристично-історичний комплекс пам’ятки національного значення XVI ст. Церкви Святого Миколая. А також розповісти про роль Гетьмана України Богдана Хмельницького у формуванні історичного минулого скверу та міста Золочева в цілому. Ми опрацьовували історичні архівні матеріали. Є свідчення, що 370 років тому відбулася важлива для історії нашого міста та України в цілому подія – Гетьман України Богдан Хмельницький відвідав Церкву Святого Миколая, де отримав благословення на переможну для козаків Зборівську битву з татарами. Саме у сквері «Зелений яр» відбувалося формування основного військового козацького табору, окрім тих, що були у Колтові, Хмелеві, Сасові. На жаль, сучасне покоління мало знає про події, які відбувалися у рідному місті Золочеві у часи Національно-визвольної війни українського народу середини XVII століття. Театральне дійство «Богдан Хмельницький на золочівських валах» має допомогти мешканцям сьогодення перенестися в епоху козацтва та не лише почути історичні факти, а й візуально побачити подію цього важливого для нащадків дня. А також ознайомитися з побутом козаків: з їжею, яку вони готували, куренями, одягом, зброєю, звичаями...
Товариство «Золочів – Шьонінген: партнери» і Золочівська міська рада висловлюють подяку усім, хто долучився до організації такого чудового дійства.
 
 
 
 
Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (2)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.