Новини Золочівщини
15:15, 18 січня 2018
809
0

В Естонії сміття – товар, розпушувач ґрунту, енергія

В Естонії сміття – товар, розпушувач ґрунту, енергія
Gazeta
Фото: НУС
Проблема з переробкою сміття сьогодні гостра як ніколи, адже та кількість відходів, що накопичилася протягом багатьох років, починає давати про себе знати.
Тема переробки непотребу роками звучить звідусіль, але досі не отримала, на жаль, практичного застосування у нашій країні. Проте є держава з пострадянського простору, котра таки спромоглася завдяки прикладеним зусиллям налагодити систему сміттєзбирання та подальшу його реалізацію. Сьогодні ж естонці радо діляться досвідом, аби поширити його на інші країни Європи.
 15 січня Золочів відвідав керівник естонської компанії ТХЕ Тоомас Хірве. Під час візиту пан Тоомас зустрівся із керівником ТзОВ «Золочів ТХ» Олександром Тютіним. Вони обговорили можливість подальшої співпраці у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

– В Естонії система поводження з твердими побутовими відходами працює без полігону. Тобто полігонів ТПВ у нас немає. Спочатку проводиться сортування. Дуже схожий процес на той, що у вас в Золочеві. Тобто принцип роботи сортувальної лінії такий же. Далі після відсортування вторсировини, яка йде на продаж, залишаються органічні відходи та інші дрібні відходи. Їх пропускають через подрібнювач, після чого відправляють у піролізний реактор. В цьому реакторі відходи спалюють і отримуємо кокс – чисте вугілля, яке використовуємо на полях в якості розпушувача ґрунту. В результаті процесу піролізу отримуємо енергію…Це сучасні технології, які довели свою окупність та функціональність, – пояснив  Тоомас Хірве.
Олександра Тютіна, керівника Золочів ТХ, зацікавив досвід Естонії:
– Наше підприємство постійно шукає шляхи вирішення питання поводження з твердими побутовими відходами, працюємо над вдосконаленням сортувальної лінії, будуємо полігон твердих побутових відходів. Для нас є дуже важливитм досвід інших країн. В Україні можливо збудувати такий завод замкнутого циклу за неповні два роки. Його вартість близько десяти мільйонів євро. Зрозуміло, що це можна зробити за кошти інвестора чи за кредитні кошти. Проте перед тим, як приймати рішення, потрібно все детально зважити, обміркувати. Маю намір особисто відвідати Естонію та ознайомитись із роботою заводу, їхніми технологіями, а вже тоді прийматимемо рішення.

Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.