Новини Золочівщини
15:59, 18 квітня 2016
788
0

Гордість ліцею

Гордість ліцею
Gazeta
Фото: НУС
«Cімнадцятирічний ліцеїст-одинадцятикласник Назарій Ліщук – справжня гордість Золочівського економічного ліцею. Перемоги та призові місця в районних та обласних етапах  олімпіад з української мови, історії України, хімії, географії, біології та екології привели Назара до лідерства у рейтингах серед одинадцятикласників нашого району за кількістю  призових місць, – розповідає директор Золочівського економічного ліцею Андрій Володимирович Заброцький. –  Як переможець обласного етапу олімпіади, включений до складу команди Львівської області для участі в заключному етапі VI Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології, який проходив у  Вінниці 21-25 березня 2016 року».
Олімпіада з екології особлива. Участь у ній передбачала теоретичну підготовку, представлення та захист екологічного проекту. Цьому передувало проведення дослідів, спостережень, розрахунків, формулювання висновків.
«Це цікавий проект. Він має свою особливу значимість, – розповідає Назарій. – Разом із  керівником проекту – учителем хімії та біології  Іриною Богданівною Бірулін –  досліджували вплив  гумату натрію, органічного стимулятора, на ростові процеси та біометричні показники шпинату сорту Матадор у ґрунтово-кліматичних умовах Золочівського району. Результати, які ми отримали,  довели, що можна збільшувати врожайність, пришвидшувати ріст культури без використання шкідливих для здоров’я та довкілля речовин. Наші лабораторні дослідження можна перенести в польові умови. Це призведе до зменшення використання пестицидів, хімічних добрив і отримання екологічно чистих продуктів».
На запитання, чи складно було на захисті проекту, хлопець відповів:
«Я б не сказав, що складно. У перший день був теоретичний тур, за результатами якого я зайняв  ІІІ місце. Упродовж двох наступних днів ми вісім  разів захищали проекти: 5-7 хвилин тривала презентація, наступних 3 хвилини викладачі ставили запитання, на які учасники мали дати ґрунтовні відповіді. За перемогу змагалися 74 представники з кожної області України. Лише від Криму не було учасника.
Під час олімпіади запитання  та відповіді звучали англійською мовою, тому був ще один елемент підготовки –  захист проекту іноземною мовою. Під час цієї олімпіади я познайомився з новими людьми.  Побачив «радянських» (як їх називають) і сучасних (європейських) викладачів, які говорять із тобою на рівних. З ними можна поспілкуватися на різні теми, подискутувати, вони тобі щиро допоможуть, підкажуть. Це великий досвід, нові друзі,  цікаві враження про Вінницю та її мешканців».
Назарій вдячний усім, хто допоміг досягти успіху, насамперед своїм батькам. Ліцеїст визначився зі своєю майбутньою професією: «Хочу бути медиком. Найбільше мене цікавить хірургія. Якраз знання біології та хімії дуже важливі для цього фаху».
 Ірина Богданівна Бірулін, керівник проекту, учитель хімії та біології, розповіла: «Мені приємно було працювати  з цим учнем під час підготовки до олімпіад із хімії, біології  та екології. Назарій дуже наполегливий, працьовитий, ерудований та розумний хлопець. Саме ці якості допомогли йому досягти успіху на такому високому рівні.
 Приємно відзначити, що за підсумками тестових завдань наш ліцеїст здобув почесне третє місце.  Та найвідповідальнішим етапом змагання є захист  екологічних проектів. Вважаю, що Назарій Ліщук достойно із цим впорався.  Велика подяка батькам за підтримку, розуміння, гармонійне виховання хлопця. Виконання цього проекту втілилось у реальність завдяки злагодженій роботі методиста хімії та біології відділу освіти Золочівської районної державної адміністрації Людмилі Мар‘янівні Бохні, учителів інформатики Ольги Ігорівни Смолин та Оксани Михайлівни Стельмах, учителів хімії та біології Олени Сергіївни Троцької, Марії Олегівни Воробець».

Ірина ДОМАРЕЦЬКА

На фото: Назарій Ліщук під час  проведення дослідів та на олімпіаді у Вінниці
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.