Новини Золочівщини
18:27, 10 березня 2016
1326
0

Спроможні громади – вимога часу

Спроможні громади – вимога часу
Gazeta
Фото: НУС
На превеликий жаль, вже впродовж чотирьох місяців події в районі відбуваються поза впливом Золочівської районної ради. Ситуація стає загрозливою. І якщо окремі депутати районної ради ще не віддають собі звіту, якою катастрофою може обернутись для району їхня «мишача тяганина» навколо посади голови районної ради, то є й такі, що заявляють, що ініціюватимуть розпуск Золочівської районної ради і призначення дочасних виборів на Золочівщині. То ж для тих, хто вважає, що вибори голови можна відкласти навіть до Великодня, такі заяви мають звучати, наче грім з ясного неба.
Михайло ГЕТЬМАНЧИК, депутат Золочівської районної ради ("Об'єднання "Самопоміч") вболіває за ситуацію у районі:

– Однією з нагальних проблем, яка не зрушиться з місця без активної роботи районної ради – процес формування об‘єднаних територіальних громад. Це дуже важливий процес. Адже від того, як буде організована робота, залежатиме майбутнє наших сіл, селища, міст. Процес пішов, «стартонув», що називається… у Сасові. Але якось дуже вже викривлено, алогічно.
Зрозуміло, що жодна реформа, яку проводить держава, а особливо в таких непростих умовах, не викликає захоплення в певних колах населення. Не є виключенням й адміністративно-територіальні зміни. Але ж вони життєво необхідні країні. Без цього ми не зможемо позбутися стану пост-радянської України і остаточно відірватись від РФ. Адже території місцевих рад сформувались в основному ще в 50-70 роки минулого століття. А справжнього народовладдя, самоврядування у нас ніколи не було. І ще один нюанс: територіальні зміни – це надовго, а тому справді варто сім разів відміряти, щоб один раз відрізати (у нашому випадку – об‘єднати). Треба самим братися за створення гідних умов для проживання. Адже громада, як відомо, – велика сила.
Проте, процес добровільного формування об‘єднаних територіальних громад в Україні відбувається. І варто громадам Золочівщини також активізуватись. Поки цей процес іде як добровільний. Бо чим  далі, тим менше в ньому буде добровільної складової. У нас є достатньо прогресивних сільських голів, які готові думати про майбутнє. Давайте залучати їх до конкретної праці. Вони повинні показувати реальні перспективи таких об’єднань. А незгода ряду громад з перспективним планом може розрішитись лише в процесі роботи. То ж, шановні сільські, міські, селищний голови, шановні депутати, шановні активісти, освіжіть знання Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про добровільне об‘єднання територіальних громад», проаналізуйте всі методичні рекомендації, досвід вже діючих ОТГ, проконсультуйтесь з авторитетними спеціалістами, депутатами і, керуючись перспективним планом, що його пропонує обласна рада та облдержадміністрація, приступайте до дуже непростої, але життєво важливої справи – виходьте з пропозиціями до суміжних громад. Скористайтесь перевагами, що їх мають ті об‘єднані територіальні громади, які утворились першими. Бо, хто пізно ходить – сам собі шкодить. Бо ми вже здорово припізнились з обранням голови районної ради…


Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.