Новини Золочівщини
10:39, 10 серпня 2015
1226
0

ПІДНІМАТИ ЦІНУ НА ВОДУ НЕ БУДЕМО

ПІДНІМАТИ ЦІНУ  НА ВОДУ НЕ БУДЕМО
Gazeta
Фото: НУС

 

У вівторок, 4 серпня, відбулась чергова сесія Золочівської міської ради. Почесним гостем на засіданні сесії Золочівської міської ради був народний депутат України Семен Семенченко. Одним із важливих питань розподілу бюджетних коштів було питання компенсації МКП «Золочівводоканал» з міського бюджету Золочева різниці у тарифі на водопостачання та водовідведення для населення.
Михайло ВЕНГЕР, керівник МКП «Золочівводоканал»:   
 – Діючі тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення для населення були затверджені  ще у липні 2011 року і діють до цього часу. Впродовж чотирьох років тариф не змінювався.
За період, що минув від затвердження даних тарифів, у значній мірі зросли енергоносії, подорожчали розхідні матеріали, в тому числі паливо-мастильні, та збільшувався розмір мінімальної заробітної плати. А це все складові тарифу.
Так, вартість електроенергії з ПДВ у діючому тарифі становить 0,849 грн/кВт.год, а за липень 2015 року вартість 1,82  грн/кВт.год (ріст на 114,3 %). У значній мірі зросла і мінімальна зарплата. Так, для порівняння, на 01.12.2010 року у діючому тарифі вона становила 922,0 грн., а на 01.01.2015р. 1218,0 грн. (ріст на 32,1%). Відповідно, і зростає розмір сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (на 32,1%).  Вартість паливо-мастильних матеріалів за період з 2011 року по липень 2015 року зросла на 226 % (з 5,89 грн./л. до 19,25 грн./л.), матеріалів – на 170%.
Ці обставини негативно впливають на господарсько-фінансовий стан підприємства, створюючи загрозу нормальному функціонуванню об’єктів життєзабезпечення міста. Лише за І півріччя 2015 року збитки складають 1 млн. 192 тис. грн.
 
Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова Золочева:
– Наше комунальне підприємство «Золочівводоканал» ще з початку 2015 року порушує питання перед міськвиконкомом про приведення тарифу на водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого – 13, 6 грн. за 1 куб. м. Нагадаю громаді міста, що діючий тариф, за яким ми сьогодні сплачуємо за послуги з водопостачання та водовідведення, становить 8, 5 грн. за 1 куб. м.
Живемо у непростий час. На Сході України – війна. Маємо ріст безробіття. Постійно зростають ціни на найнеобхідніше: продукти, медикаменти, піднімаються тарифи на газопостачання, електроенергію тощо. Розумію, що нам усім зараз не легко. Не легко і нашим комунальним підприємствам. Тариф, який був обґрунтований на початку року (13, 6 грн.), на сьогодні має бути ще вищим. Якщо ми зараз піднімемо тариф на воду, то це дуже болісно вдарить по кишенях золочів‘ян. Однак, розумію, що дбаючи про мешканців міста,  не маємо права ставити під загрозу діяльність підприємства «Золочівводоканал», працівники якого забезпечують безперебійне постачання води у наші домівки. І кожен раз, коли ВАТ «Львівобленерго» надсилає письмові повідомлення про відключення електроенергії водоканалу, з тривогою думаю про те, що може настати мить, коли води у наших домівках не стане. Цього допустити не маємо права.
Щоби не піднімати тариф на водопостачання та водовідведення, у першому півріччі цього року Золочівська міська рада фінансово підтримала підприємство, виділивши 540 тисяч гривень на компенсацію різниці в тарифі для населення та додатково 150 тисяч гривень на поповнення статутного фонду для придбання насосного обладнання. З бюджету міської ради 4 серпня ми виділили ще 400 тисяч гривень на компенсацію різниці у тарифі для населення та 106 тисяч гривень на вирішення проблеми водовідведення із житлових будинків колишнього селища цукрового заводу на вул. Львівській, а саме на будівництво напірно-самопливного колектора від КНС №3 до центральної мережі на вул. Промисловій–Крилова. Робимо все можливе для того, щоб не допустити зростання тарифу на водопостачання та водовідведення у нашому місті. Звісно, тариф не є єдиною проблемою водоканалу. Нам слід продовжувати роботи з реконструкції очисних споруд міста. Якщо підтвердять фінансування з Державного бюджету України, то завершимо до кінця цього року каналізування житлового масиву Заріччя, де надалі слід де відновити, а де й збудувати дороги. Підключивши до мережі центрального водовідведення житлові будинки масиву Заріччя, неодмінно мусимо вирішити питання реконструкції КНС на Спадистій для забезпечення перекачування стоків на очисні споруди міста. Цим суттєво покращимо екологічну ситуацію річки Золочівки та Шевченківського озера, куди вона впадає.
Є ряд інших, не менш важливих питань. Маємо докласти максимум зусиль для стабільної роботи нашого МКП «Золочівводоканал».

Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.