Новини Золочівщини
18:28, 27 листопада 2014
1736
0

Вона постала в рік, обпалений війною

Вона постала в рік, обпалений війною
Admin
Фото: НУС

14 листопада Золочівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Маркіяна Шашкевича радо вітала у своїх стінах всіх, хто  прийшов до неї на сімдесятирічний ювілей: вчителів, які працюють і працювали, учнів, випускників, почесних гостей. А багато тисяч золочів‘ян, які вчились у другій школі, але з певних причин не були присутні на святі, подумки також вітали її з ювілеєм. Бо в цих стінах пройшли найкращі дні дитинства…

Рік 1944 називають роком, обпаленим війною. Подвір‘я, де тепер знаходиться Золочівська музична школа, заполонила галаслива дітвора, яка прийшла на перший урок  у новостворену середню школу. Першим директором був призначений Дмитро Литвин. Школа неодноразово змінювала своє розташування: у приміщенні ДНЗ № 5; у корпусі, де зараз розміщений готель «Україна; у теперішній Станції Юних Техніків і на вул. Пушкіна. Директорами школи були Марія Жуйкова, Катерина Картамишева, Ольга Бондаренко, Ніна Брижко. Школа постійно змінювалась: до 1954 року це була жіноча школа, де здобували освіту 300 учениць українських та польських класів. Згодом кількість учнів збільшувалась, уже навчались разом і хлопці, і дівчата. Школа поповнювалась молодими вчителями. З 1963 року під керівництвом Марії Скорик (цьогоріч відзначила свій 95-річний ювілей) школа, яка на той час вже знаходилась у теперішньому старому корпусі, почала добудовуватись: 15 нових класів, гардероб, майстерні, спортзал чекали учнів. З 1982 року продовжив розбудову школи Теодор Денисів. У новому добудованому приміщенні розмістилась шкільна їдальня, тир, 15 класних кімнат, актовий зал, кімнати естетичного виховання. Крім того, реконструйовано приміщення на вул. Івасюка: на місці одноповерхового гуртожитку виріс двоповерховий будинок, в якому була бібліотека, майстерні з обробки металу, кабінети обслуговуючої праці та швейної справи, кімнати для занять шкільного духового оркестру. З 1986 року школу очолив Володимир Назар, з 1997 року його замінив Володимир Басараб, з 2001 року директором став Володимир Бартошик. А з 2005 року і донині шкільний колектив очолює Володимир Кравчук. У 1992 році школі присвоєне ім‘я Маркіяна Шашкевича. У цьому ж році у школі створено музей «Шашкевич і Золочівщина», який став осередком національно-патріотичного виховання. У  музеї багато цікавого не лише про Маркіяна Шашкевича, а й про послідовників його праці на теренах Золочівщини. Одним із них є священик, поет, батько вчителя школи (світлої пам‘яті) Дарії Сухецької, Роман Дурбак, сторіччя від дня народження якого відзначаємо  цьогоріч.

Впродовж сімдесяти років, мов крихітні гомінливі струмочки, зливаючись у єдиний бурхливий потік, прямують діти до рідної школи, і вона пам‘ятає їх усіх – скуйовджених і охайних, бешкетників і сором‘язливих, веселих і сумних…

До слова запросили поважних випускниць школи (випуск 1954 року) Лідію Василівну Бас та Христину Михайлівну Присяжну. Вони поділились спогадами про далекий 1944 рік, коли вперше переступили поріг рідної школи. Згадували однокласників, вчителів і те, що тоді не було урочистого першого дзвоника, квітів…

Постійно виявляють свою підтримку школі її випускники – декан Золочівський УГКЦ отець Михайло Сукмановський та отець Степан Галай. Отець Степан, вітаючи рідну школу, зокрема, сказав:

– Мені приємно згадувати нашу школу, бо це є добра кузня талантів. Бажаю, щоб Господь Бог благословив нашу школу у тих вчителях, які прийшли за покликанням, які будують серця наших дітей.

Колишні учні школи є представниками найвищих органів влади: Галина Чорна (Миць) – депутат Верховної Ради України VII скликання, Ірина Подоляк (Плотиця) обрана депутатом Верховної Ради України VIII скликання. Сергій Магера – народний артист України зі світовою славою. Микола Дубас, Ярослав Яблонський – члени спілки письменників, Теодозій Присяжний, Володимир Гаврилишин, Віктор Шевчук, Зеновій Сич, Олена Ціцей, Володимир Мосоров, Роман Бишко, Юлія Стець, Оксана Маньовська, Світлана Маньовська, Леся Костюк, Наталія Бадікова, Галина Тимечко, Лілія Барабаш, Мирослава Гупаловська, Оксана Гупаловська – науковці. Нелегку працю вчителя продовжують у стінах різних шкіл 53 випускники, 25 – стали лікарями, 12 – юристами, багато – державними службовцями, а що вже талановитих майстрів своєї справи у розмаїтіших царинах діяльності людини – то й не злічити.

Школа виховує молодь на високих моральних зразках української духовності. Заслуга в цьому всього педагогічного колективу, який очолюють творчі керівники – Володимир Кравчук, та його заступники Ольга Лещишин, Оксана Патрик, Євгенія Лопадчак, а також великий колектив прекрасних педагогів.

За підсумками районних предметних олімпіад сім років поспіль учні школи займають перше місце. У 2013–2014 навчальному році  учні здобули 41 призове місце. Учні школи завдяки  мудрим настановам своїх вчителів проявляють себе у різних галузях, здобуваючи призові місця. Їх варто назвати: Ірина Кмиць, Віталій Кутянський, Христина Процик, Марія Сукмановська, Оксана Квас, Марія Городиловська, Семен Ничвид,  Євген Ничвид, Роман Луцишин, Маріанна Леськів, Владислав Магулка, Дмитро Тимракевич, Юрій Заяць, Наталія Карабін, Богдан Чепелюк, Світлана Городецька та інші. Детальніше із здобутками вчителів та учнів школи можна ознайомитись на шкільному сайті за адресою: http://zol-2.schools.lviv.ua. До речі, цей сайт здобув високу оцінку у Всеукраїнському конкурсі сайтів навчальних закладів.

Багато теплих слів вітань для рідної школи та вчителів лунали із уст випускників школи Володимира Зубара, Ігоря Коропецького, Ярини Сухецької, Оксани Паламар та багатьох інших, котрі люблять і шанують свою школу. Ділилась спогадами про школу колишній голова профспілки Людмила Кузьма та колишній заступник директора Олег Леськів. Колектив школи з ювілеєм вітали начальник Навчального центру НГУ, полковник Михайло Кулик та його заступник з навчально-виховної роботи, полковник Володимир Удовиченко. Чудову концертну програму підготували учні школи. Випускниця школи Ірина Лукаш із сином подарували присутнім чудову пісню «Розкажи мені мамо». І завершальний акорд – пісня «Шашкевичів край» у виконанні юної співачки Оксана Квас.

Вся любов, якою так щедро обдарувала своїх дітей рідна земля, школа, родина, сторицею повертається у самовідданій праці і боротьбі за Україну, котра  палає у війні з підступним і жорстоким ворогом, що й далі маскується під личиною «старшого брата».

Подвиг Героїв Небесної Сотні, подвиг українських воїнів, котрі ціною влаcного здоров‘я і життя захищають рідну землю і всі наступні покоління українського народу став найяскравішою зіркою, що освітлює усі справи, надії і помисли великого згуртованого колективу Золочівської ЗОШ № 2 ім. Маркіяна Шашкевича. Це колектив педагогів, учнів, батьків і громадськості. Цей колектив уже втратив на війні свого побратима, воїна-героя Ігоря Черняка. Золочівщина втратила ще й  Віталія Бахура.  В ім‘я їх світлої пам‘яті працювати і навчатись маємо завжди на відмінно.

Спогади, спогади, спогади – світлі, як дитинство та юність. І плани: школа буде розвиватись, буде навчати й виховувати, сіяти добре і вічне. І завжди житиме спогадами про своїх випускників, які несуть життям найкраще і найцінніше – Любов, вічну і всеосяжну.

 Вся любов, якою так щедро обдарувала своїх дітей рідна земля, школа, родина, сторицею повертається у самовідданій праці і боротьбі за Україну.

Ірина ДОМАРЕЦЬКА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.