Новини Золочівщини
23:19, 07 жовтня 2014
1163
0

Представник міністерства ознайомився з роботою котелень на альтернативному паливі

Представник міністерства   ознайомився з роботою котелень на альтернативному паливі
Admin
Фото: НУС

26 вересня у Золочеві побували Віктор Поліщук (заступник начальника управління, начальник відділу комунальної теплоенергетики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України) та Юрій Тацій (департамент ЖКГ ЛОДА).  Гості ознайомились з роботою двох золочівських котелень, що переведені на альтернативне паливо, на вул. Шашкевича та котельні біля дитячої установи № 7, на якій, до речі, працює четверо жінок.

Про те, як далось місту прийняття рішення про відмову від споживання газу, розповів заступник міського голови Золочева Олег Сидорович. Протягом тривалого часу дефіцит міського бюджету для Золочева був звичним явищем. Кожен наступний опалювальний сезон завершувався підрахунком боргів міста за газ, а ціна за паливо щоразу зростала. Тоді Золочівська міська рада на чолі з головою міста Ігорем Гриньківим почали шукати альтернативне вирішення проблеми. У 2012 році Золочівською міською радою було ухвалено програму модернізації існуючих котелень. Інвесторами стали підприємства ТзОВ «Золочівенергоресурс» та ТзОВ «Золочівенергоінвест». Придбання сучасного твердопаливного обладнання було придбане за кошти інвесторів. На модернізацію котелень було витрачено близько 6 млн. гривень. Окупність такого проекту 5–6 років. Модернізація існуючих котелень реалізовувалась у два етапи: перший – переведення п’яти менших котелень на дрова; другий – минулоріч перевели на дрова найбільшу в місті центральну котельню на вул. Шашкевича та котельню на вул. Львівській.

Так на Львівщині запустили фактично пілотний проект, який не мав аналогів в містах України. Котельні повністю переведено на альтернативні види палива, однак, в разі потреби можна опалювати й газом.

За словами Михайла Драча, директора «Західної теплоенергетичної будівельної компанії» (компанія спеціалізується на переобладнанні котелень з альтернативними видами палива), на сьогодні у місті опалюють дровами, проте у компанії активно працюють над іншими альтернативними видами палива. Дрова закуповують у ДП «Золочівський лісгосп», в якому передбачена планова вирізка 47 тисяч кубометрів деревини, з них 11 тисяч кубометрів – санітарна чистка. Потреба дров на весь опалювальний сезон близько 11 тисяч кубометрів. «Основне – це те, що гроші залишаються в економіці України, раніше їх отримував «Нафтогаз», тепер вони залишаються у Золочівському районі і працюють тут,» – наголосив Михайло Драч.

– Вікторе Петровичу, розкажіть про мету вашого візиту у Золочів? – запитую у представника Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

– Я виконую доручення Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана  і прибув у Золочів з метою перевірки готовності до опалювального сезону, з особливим акцентом уваги на заходи, направлені на скорочення споживання газу, тобто на альтернативні джерела опалення.

– Чи задоволені ви побаченим?

– Знаєте, одна справа, сидіти у кабінеті і переглядати звіти, а зовсім інша – побачити своїми очима, як воно насправді все робиться. Такий проект бачу вперше. Скажу відверто, побачене вражає.

Ірина ДОМАРЕЦЬКА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.